Fietsen met een elektrische motorVeel Nederlanders fietsen elke dag van en naar werk maar soms kan dit wel moeilijk zijn en is een beetje extra hulp wel fijn. Voor mensen die een beetje hulp nodig hebben bij het fietsen zijn er de e fietsen en deze komen in verschillende variaties.

Fiets met hulpmotor

De e fietsen met een hulpmotor werken nog op de ouderwetse manier. Je hebt namelijk nog steeds spierkracht nodig. De hulpmotor bied enkel ondersteuning aan en je zult dus nog steeds zelf moeten trappen. Deze e fietsen zijn fijn voor mensen die nog steeds zelf actief willen fietsen, maar toch wat extra ondersteuning nodig hebben. De hulpmotor maakt het fietsen fijner, vooral wanneer je een sterke tegenwind hebt.

Een volledig elektrische fiets

Een volledig elektrische fiets vereist geen spierkracht en kan volledig op eigen kracht rijden. Je kunt dan door middel van de versnelling op de hendel bepalen hoe hard de e fietsen gaan. Je kunt het vergelijken met een brommer, maar dan wat langzamer. De maximale snelheden van e fietsen liggen namelijk wat lager en je kunt ook nog altijd zelf gaan trappen. In de e fietsen gaat er natuurlijk ook geen brandstof. Het elektrische motor van de e fietsen word namelijk aangedreven door een batterij.

Je kunt de batterij gewoon thuis opladen, wanneer het op is. Bij de moderne fietsen gaat een volledig opgeladen batterij een paar dagen mee en is het ook mogelijk om een tweede batterij aan toe te voegen. De tweede batterij neemt het dan over, wanneer de eerste batterij op is. De e fietsen zijn dus ook een hele goede manier om het milieu te besparen.

Achterwielmotor

Bij de e fietsen zit de motor op verschillende plaatsen. Bij de meeste fietsen op de weg zit de motor in het achterwiel, alhoewel dit al snel aan het veranderen is. Mensen die voor de e fietsen met een achterwielmotor kiezen vinden het fijn om vooruit geduwd te worden. Dit is namelijk het gevoel dat de fietsers krijgen. Het is alsof je door de wind vooruit word geduwd. Dit komt ook veel natuurlijker over, omdat fietsen normaal ook met het achterwiel worden aangedreven, wat dus ook voor een beter balans zorgt.

Voorwielmotor

Met de voorwielmotor worden de voorwielen van de fiets aangedreven en fietsers krijgen het gevoel alsof ze getrokken worden. De meeste mensen vinden dit niet een fijne ervaring volgens de consumentenbond en van alle typen e fietsen is dit dan ook het minst verkochte. Het balans ligt namelijk naar voren en dus ook het gewicht van de fiets.

Middenmotor

De steeds populair wordende aandrijving is de middenmotor. Tegenwoordig worden de meeste e fietsen dan ook met de middenmotor gemaakt. Met de middenmotor worden in plaats van de wielen, de pedalen aangedreven. De meeste mensen vinden dit veel fijner, omdat ze zo niet worden geduwd of getrokken. Het voelt ook natuurlijker aan, wanneer de voeten kunnen mee trappen. Het zorgt tevens voor de perfecte balans.

Voor welke e fiets ga jij?

Het is moeilijk om een e fiets te kiezen want er zijn zoveel mogelijkheden. Ga je voor een achterwielmotor, voorwielmotor of een middenmotor? Het is natuurlijk net wat je zelf fijn vind. Het is dan ook slim om bij een e fietsen winkel langs te gaan en alle 3 soorten e fietsen uit te proberen. Alleen op die manier kun je zien welke e fiets bij jouw past.

Dan is er natuurlijk ook nog de prijs. Voor de fietsen met voorwielmotor betaal je het minst, omdat die minder populair is. Voor de achterwielmotor zul je iets meer moeten gaan betalen en de e fietsen met de middenmotor zijn de duurste, omdat die ook verschillende versnellingen bevatten.

Je hebt ook nog verschillende merken en elke met hun eigen soort batterij. De e fietsen van Bosch zijn op het moment de duurste, omdat die ook de beste batterijen en motoren hebben. Je kunt bijvoorbeeld 5 dagen lang fietsen, zonder te hoeven op te laden. Je krijgt bij de meeste modellen ook dual batterijen wat betekent dat er twee batterijen zijn, om de motor aan te drijven.

Wij raadden dan ook de e fietsen van Bosch aan. Niet alleen omdat de batterijen langer mee gaan, maar ook omdat ze milieuvriendelijker zijn. Ons tweede keuze zou Yamaha zijn, want ook zij leveren krachtige motoren en duurzame batterijen. Yamaha scoort wel wat minder als het om milieuvriendelijkheid gaat.

direct bestellen