E-bike accu kopenTussen een normale fiets en een elektrische fiets zijn qua onderhoud niet veel verschillen. Behalve dan dat je een accu nodig hebt en deze regelmatig dient op te laden wil je elektrisch kunnen fietsen. Ben je op zoek naar zo’n accu? Wij helpen je graag bij het vinden van de geschikte accu voor je elektrische fiets.

Welke accu’s zijn er te koop?

De accu is één van de belangrijkste en duurste onderdelen van de E-bike. Er zijn diverse accu’s te koop. Zo wordt er een NiMh accu verkoopt, een Li-ion en een Lithium-ion-polymeer.  Een NiMh accu (Nikkel Metaalhybride) is een accu die in vergelijking met de oudere loodaccu’s aanzienlijk milieuvriendelijker is en bovendien een hogere stroomopname heeft. Bij dit type accu’s is er wel sprake van het zogenaamde memory-effect. Na enige tijd kaan de batterijen minder lang mee. Bij lage temperaturen kunnen deze accu’s zichzelf ontladen als ze niet worden gebruikt.

De Li-ion (Lithium Ion) accu’s worden op dit moment het meest gebruikt. De cellen van deze accu hebben een hogere spanning dan de eerder omgeschreven NiMh accu’s. Het voordeel van deze exemplaren is dat deze veel minder last hebben van het zogeheten memory-effect. Ze zijn bovendien milieuvriendelijker. Deze accu is overigens wel duurder dan de NiMh accu. De verbeterde versie van de Li-ion accu wordt verkocht onder de naam Lipo-accu (Lithium-ion-polymeer). Deze zijn ook weer iets duurder.

Levensduur van een accu

Bij een E-bike accu kopen wil je natuurlijk ook weten wat de levensduur van zo’n accu is. De levensduur verschilt per accu. Bij de ene accu (NiMh-accu’s) kun je ze circa 300 keer ontladen. De Li-ion en de Lipo-accu’s kunnen aanzienlijk vaker worden ontladen. De Li-ion tot wel 1000 keer en de Lipo-accu’s gaan nog veel langer mee. Staar je dus niet blind op de prijs, maar kijk ook de levensduur. De NiMh-accu’s zijn goedkoper, maar gaan dus veel minder lang mee. Als je regelmatig gebruik maakt van je elektrische fiets, dan is het raadzaam om niet te bezuinigen op de accu. De duurdere varianten hebben vaak ook een laadtijd die veel korter is. Een Lipo-accu is binnen 1,5 uur opgeladen, terwijl een NiMh na 5 uur is opgeladen en soms duurt dit veel langer.

Hoe lang een accu qua gebruik mee gaat hangt af van diverse factoren. Met een volle accu kun je tussen de 30 en 120 kilometer fietsen. Veel hangt af van de wind en de omgeving. Als je in een heuvelachtige omgeving fietst kun je doorgaans minder lang met je accu, dan wanneer je in een vlakke omgeving fietst en de wind mee hebt. Als je zelf fanatiek meetrapt, kun je ook langer met een elektrische aandrijving fietsen.

Capaciteit accu

Heb je een accu gekocht? dan is het belangrijk om te weten dat deze accu’s niet direct hun volledige capaciteit hebben. De accu van een e-bike bereikt doorgaans na een paar oplaadbeurten de volledige capaciteit. Als je zo’n accu in de wintermaanden koopt dan kan deze wat eerder leeg gaan dan normaal gesproken wenselijk is, maar om dit te verhelpen kun je de accu een nieuwe oplaadperiode gunnen. Als je je fiets in een koude schuur zet, dan is het vaak zo dat de accu sneller leeg gaat. In dat geval kun je de accu ook het beste binnen bewaren en hier opladen.

Gebruik van de accu

De nieuwe generatie accu’s voor e-bikes kunnen eenvoudig worden bijgeladen, zodat je deze niet hoeft leeg te rijden alvorens je deze weer kunt gebruiken. Wel is het aan te raden om deze iedere keer na een flinke fietsrit opnieuw op te laden, zodat de accu altijd opgeladen is. Dat kan frustraties voorkomen, want het is natuurlijk vervelend als je de accu telkens opnieuw dient op te laden. Ook als je de elektrische fiets niet gebruikt is het goed om te weten dat je deze eens in de twee maanden dient op te laden.

direct bestellen